Jakthund

SnöööööJakt

Posted by Crille Sun, February 03, 2013 07:57:28

Snööööö bara snööö! Jag ska inte gnöla i det men det är bara att konstatera att här är det kört. Nog kan man släppa men...inte blir det mycket till jakt. Det kompakater skiktet har löstsupp och plumsa är det som är det som gäller.

Ejas säsong är väl varken bu eller bä. Lite glapp på tapten men inte så tokig på att hålla reda på dem i skogen men när det blir svårt är hon allt för snabb att söka på bakspåret. Nu hade jag hoppas på jobba på det i höst men en lång älgjakt och sen tidig snö och MYCKET gjorde att vi stannade på kanske 10 släpp (katastrof!). Räv verkar funka rätt fint för henne dock och hon är jäkligt sugen så det är kul i alla fall. Duktig på ta upp vet vad hon vill ute i skogen, jaga. Två älg drev smolkar väl lite men det ska vi nog få bukt på..

Selda funkar lika bra som vanligt där är det mest hennes följeslagare som inte dugt mycket till, sedan har hon fått den otacksamma uppgiften att få hoppa in när föret är för osäkert för att släppa en jaktsugen unghund som inte är klövren ännu. Dvs när det regnar alt kommit en deci snö under natten, men hon har för det mesta åtminstonde hittat någon rävstackare i alla fall.

Luna och Disa har skött sig rätt bra båda två. Men vi fick inte så mycket ståndskall, Disa ett fint men utanför marken och Luna ett riktigt bra som jag redan rapporterat om. En älgko fick jag omkull för Disa och Diva på gångstånd. Divas älg som Disa hakat på. En sak hon inte är sen att göra när hon hör ett skall i fjärran så drar hon direkt även en studsar smäll innebär en ordentlig rush i den riktningen.Kanske inte de bästa av egenskaper i skog full av hundar och smällar, det blir fort lite rörigt.. Sen är hon bra på att simma, simmade över vår största sjö efter ett par renar och hamnade på en ö där hon skällande stod för att husse skulle behaga dyka upp med båten och hämta henne. Utan renar före sig var det ju jäckligt långt att simma en halvkilometer!

Ni ser man är inne i minnen av en säsong som gått i stället för att leva i nuet. Får glädja oss åt att vi har en del lospår så i år kanske vi hinner vara med och pröva innan jakten är över..

Skit jakt på er vänner!

Inte tänktJakt

Posted by Crille Sat, October 27, 2012 19:17:46

Där går man åt och fram i skogen drömmer om att det ska lossna för Luna. tredje säsongen och så kommer då det efterlängtade ståndskallet. Takfast och ihållande. Drömläge för ansmygning med tät granskog uppför ett berg. Efter en halvtimma ser jag kvigan hon skälller på en hälla framför mig men lite undervegetation gör att jag är tvungen att avancera över svackan fram mot hällan, en omöjlig uppgift när kvigan står där uppe. Då som på beställning går hon ned på baksidan och jag skyndar mig över mot kanten på bergklacken. Lunas skall ökar i styrka igen och hon kommer upp 15 m framför mig strax därefter börjar jag skönja öronen på älgen som är på väg rakt mot mig. Det osäkrad geväret vilar lätt höjd i väntan på läget. Spänningen stiger och älgen tar ytterligare ett steg i rätt riktning. Plötsligt vrider hon huvudet neråt berget snor om och försvinner....Där kommer Selda rusande in på hällan mellan mig och platsen där älgen just stått! Frun lyckades ombesörja en smitning vid precis fel tillfälle, stövaren tog husses spår och vips var chansen borta. Inte nog med det kvigan stannade ett par hundra m bort förnyat stånd, den här gången kommer jag kanske 100 i från när Selda hittar haren ett vilt skrikupptag 200 m från ståndskallet fick kvigan att tycka måttet är rågat och hon flyr sin kos över bäcken och rågången suck! Det är helt enkelt inte tänkt bara!

Disa är jätteduktig på att hitta älg men får dem inte riktigt att stå. Två snabba gångstånd är facit hittils men jag är nöjd med henne hon är rolig att jaga med i alla fall där hon springer omkring och flinar!

Jag är värdelöösJakt

Posted by Crille Thu, October 18, 2012 18:38:07

Jag duger inget till! Hopplös. Suck. Börja knyppla skulle jag, om fan jag bara visste vad det var. Hmmmmpf..jägare HA! gardin vikt det duger man till.. kanske... 5 skott. FEM HAGELSKOTT! 5!!!. På två olika rävar och ingen räv ligger här eller där eller någonstans! Första räven en regnig dag på drev för Selda (riktigt fint drev) upp på en hälla, bredsida 15-20 m lugnt trav. 3 skott senare springer rävfaaan fortfarande och Selda driver den i ca 40 minuter till innan den kryper in. Det blir värre.

Ja ni såg rätt VÄRRE!! Ulrika släpper ut Luna ur hundgården uppe hos farsan hon sticker som ett skott bakom lagården och hämtar en riktigt skabbig räv. Full fart hem upp på vår gård. Ståndskall och vilt slagsmål utbryter vid garaget. Ut med hagelbössan i högsta hugg 2 hagel patroner i brådrasket framslitet ur diverselådan i hallen. Men att komma åt att skjuta med en karelare som är i vägen funkar inte. Ekipaget förflyttar sig under utbytande av hugg till trädgårdslandet. Luna vänder ändan till den huggande räven och SÄTTER SIG PÅ FANSKAPET... till sist tränger sig räven genom "skyhagan" och en lucka uppstår som Ulrika utnyttjar till att ta fast hunden. Jag slänger iväg ett panikskott strax innan Räven försvinner under kaninburen (orolig kontroll senare konstaterade kaninerna oskadda men rädda) Språngmarch runt kröken på vägen, lyckas genskjuta räven, men det efterföjande skottet går i brådskan över rävskrället, som nu TRAVAR på vägen framför mig...inga fler skott. Det påföljande vrålet: "HELVETTE!" kommer från hjärtat.

In efter Selda, på med Pejlen släpper. Kort drev upp mot Kal-Evert. När Selda kommer tillbaka inom kort(räven under någonstans), då först börjar Pejl eländet ge signaler. Ridå.

Jag suger, värdelös, hopplös, dött kött, fallvilt, inget att ha. Nacken värker av det tungt nedböjda huvudet, släpmärkena på knogarna som drar i gruset svider välförtjänt. Hukande muttrar jag tyst för mig själv. Kommer man riktigt nära kan man höra brottstycken av ett grymtande samtal med sig själv: 5 skott.....sprang...satt på den....i mitt trädgårdsland...faaaan.....vid garaget.....15 m bredsida.... Nä go vänner, det återstår bara flaskan!...För om man skulle försöka skjuta sig själv så skulle jag väl missa.smiley

ÄlgarJakt

Posted by Crille Wed, September 05, 2012 19:42:10

Vi har fått en hyfsad start. 3 av 5 vuxna och en kalv har gått i backen. Själv är jag lottlös ännu men det finns ju att jobba med. jag kör vartannat släpp med Disa och Luna.

Disa sköter sig fint och är trevlig att gå med. Inte så stort tom sök lämpligt för våra marker. Men luktar det älg så verkar hon veta hur man hittar dem. Hon verkar ha fin kondis för hon verkar rätt oberörd även efter långturerna. Ett par älgkontakter men bara en som var ostörd innan hon hittat den och den stod inte heller. Ett fint upptags arbete. Sen blev det att hjälpa till med avslutningen på en tjur som gått undan 200 m efter skott. Fint spår arbete och hon fick faktiskt skälla några skall innan den stöp för husses kula.

Luna SKÄLLDE en ko med två kalvar. Stånd och gång stånd i 10 minuter innan de gick lös och sprang ifrån henne de kunde väl ha gått mot mig i stället för från mig! Hon lämnade dem när de gick över bäcken 1,5 km bort. Men kul att hon hittat skallet igen. Roligast hittils var nog när hon försökte simma ikapp en gräsand som var dålig på flyga. Gick inge bra. Anden kvackade och luna simmade. Spektaklet slutade med att anden dök och Luna såg fånigt förvånad ut.

Det närmaste jag varit annars är en kviga som kom spatserande i mina bakspår och bakom min rygg medan jag väntade på Disas återkomst från en skenälg. Där står jag och dirigerar om passare i radion när jag hör braket bakom mig och på 30 m håll försvinner ändan på en kviga, naturligtvis kolliderar hon med hunden som försvinner med ännu en sken älg. Tiden går fort när man har roligt.

Ha de!

AntiklimaxJakt

Posted by Crille Sun, September 02, 2012 08:03:13

Ronny Eriksson är en mycket klok man, med stor insyn i de värdsliga vedermödorna. Det är länge sedan han skrev en visa med textraden " Det är lika bra att sluta drömma, för det går åt helvette i alla fall". 1:a september infaller på en lördag så inga bekymmer? Reegn..och dessutom..hade jag glömt att jag i ett svagt ögonblick lovat att hjälpa till att spika på Mellanbygdens ridhus. Så hur mycket jakt fick vi då ihop på premiärmorgonen? 0.

Men jag är inte bitter! Idag då? frågar den sluge läsaren. Två barn som spelar fotboll, två matcher i Umeå innebär att jaktutrymmet försvann. Nu säger jag inte att fotboll är tråkigt! Tvärtom, men för den här jaktbloggens (?) innehåll är det inge bra. I morgon börjar dock en vecka innhållande 5 dagars jakt av 7. Det borde rendera nått att skriva om kan man tycka i alla fall.

Om inte, så kan man kaske ge en resume av Kung Kennedys återkomst i Hammarbytröjan, en stor händelse för de grönvita fansen. UFC verkar få det svårt att klara ett nytt kontrakt men hoppet är det sista som överger mäniskan.

Ja det blev lite jakt i det här inlägget, en hel del stulna visdomsord och fotboll. Jag får väl avsluta med ett annat kulturellt citat " I'll be back!"

SäsongJakt

Posted by Crille Thu, August 30, 2012 16:58:20

På Lördag måste då hararna söka skydd för då kommer givetvis en hel hooord med Sugna Korssjötorpare lösa ut i skogen. Skallen kommer att dåna över nejderna så att de religiösa vakna opp i ottan och börja göra sig klar för kyrkan, för nog måste det vara kyrkklockorna som ringa!? När så kaffe eldarna sakta fallit i drevens glömska börjar patronerna komma i loppet och hararna förtvivlat börjar inse att de här vilddjuren går inte skaka av sig. Nu ska de bli varse att jakten börjat.

På måndag så är det älgarnas tur att röra på sommarfläsket. jaktsäsongen är här och livet har börjat igen! God Jakt!smiley

UjUjUj vad länge sedanJakt

Posted by Crille Sun, April 22, 2012 15:04:55

Liksom jakten så har det varit riktig lågsäsong på skrivandet. Kan ju bero på att Bävrarna inte synts till i min bäverbäck eller på att Hammarby lyckades spöa UFC på hemma plan (lite lyckades de skrämma dem men det räckte inte..) Det varju detsamma annars vet jag någon som blivit "grinig" smiley.

Eja är som en uppspänd fjäder när man är ute med henne. Nacken spänd, huvudet vrids till höger och vänster, försöker galoppera stillastående. Hela kroppen skriker SLÄPP MIG! Cyckelturer förändrar mycket lite hennes sinnsestämning, det är bara att drömma sig fram till första släpp. Du får lugna dig gumman!

Disa har kommit in i gruppen jättebra. Luna blev nedpetad ett pinnhål i rangskalan och därmed är allt lugnt. Sen om hon kommer att följa husse och jaga det återstår att se! För maken till sidsteppad har jag aldrig blivit förr, hennes favorit är matte.

Står jag i dörren med kopplet och lockar så går Disa till matte och undrar med fjaskigt fällda öron och bedjande blick,om inte hon ska ut..Börjar Ulrika prata i rummet där vi ser på TV så hör man direkt ett takfast dunkande från Disas svans i köksgolvet där hon ligger utsträckt på mattan. Med jämna mellanrum kommer hon dessutom till dörröppningen och "flinar och har sig" Nej husse är väl okej men MATTE det här något heeelt annat. Suck det blir väl så att det blir Ulrika som får jaga älg. Å andra sidan så får jag ju mer tid med stövarna smiley. Och det...är iiinte helt fel det.

Synes!

PåminnelseJakt

Posted by Crille Sun, March 11, 2012 07:49:47

Nu har vi härligt vårväder. 1 minusgrad sol och skare, jag kom just ihåg varför man bor här..Man behöver påminnas ibland.. Sen fick jag en kort påminnelse på jaktfronten med, Selda drog med en räv när Mathilda var ut med hundskocken i morse. Så jag fick höra lite drev i alla fall lät riktigt bra faktiskt. Men husse är elak som vanligt och gensköt med skotern. Så det blev skotertransport hem. Det är för skarpt ju! Skaren bär bara till hälften och jag tror inte den fyrbenta drottningen av rävdrev skulle sett drottninglik ut efter ett tag.. Men helt övertygad var hon ju inte men en 6:a på inkallning fick vi! Ropade in henne på fullt drev! (Hon var väl hungrig kan tro) Nej nu tar vi och packar fika säcken och åker ut och sätter oss i skogen i solen någonstans, får bara akta så jag inte trampar på Diza, som ligger och agerar fotvärmare, när jag lämnar datorn. Vi hörs vänner! smiley